Entry Kekal

Ku takkan bisa menjadi lebih dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji akan masih mcuba untuk memujuk hatimu mencintai aku
Kerna semua yang ada hanyalah untukmu

:: saya ::

My photo
i just wanna be me; Aimi

Wednesday, January 12, 2011

hati tengah korea.

 ahah! mode sekarang adalah korea.korea.korea dan duit! adoi. mana nak cari duit RM1500 ni? huhu. dalam bank memang ada. tapi, malas nya nak gi ASB. :( dalam tak ada, tak ada duit, saya gi buat passport tadi. sekejap je buat passport. sejam lebih. depends on ramai ke tak time korang nak buat tu.

mesti ada yang tanya-tanya kan, nak buat passport ni camne procedure dia. ok. meh saya cerita ape yang saya tahu. 1st time datang kat jabatan imegeresen, korang kena bawa sekali fotostat ic depan belakang in one piece of paper. owh. jangan lupe, gambar ukuran passport 2 keping. its better amik gambar siap-siap kat kedai. sebab kalau kat imegeresen opkos mahal sikit booth-booth gambar. ada yang RM10 untuk 4 keping sahaja. ye! EMPAT KEPING. gambar tu kena la clear muka korang. bagi yang pakai tudung, sila pastikan tudung anda tidak menutupi hujung kening. saya sampai bulat muke di buatnya tadi sebab tarik tudung sampai belakang nak nampak kening sangat. yang tak bertudung, mungkin kena ikat rambut proper la kot.

lepas semua dah selesai, korang gi kat kaunter pertanyaan, mintak borang nak buat passport. kasi ic sekali kat dia. ti akak tu tolong steppler kan borang ngan salinan ic. isi borang siap-siap. baca semua perenggan dalam borang. kang ruangan untuk pejabat pun korang isi. parah! untuk alamat semasa, its better korang tulis alamat berdekatan. kalau yang tinggal (rumah family) luar dari negeri korang buat passport, jangan letak alamat tu. tadi kawan saya kena isi alamat rumah sewa dia since dia tinggal (rumah family) kat negeri sembilan. so, better tulis proper kan? 


 ni contoh borang dia.

dah isi, sila jumpa balik akak tadi mintak no giliran. tunggu la no korang di panggil. ti kat kaunter, bagi borang beserta ic dan 2keping gambar passport. nanti korang kena buat thumb print. ada la 2-3kali. jangan nerves. rileks je. haha~



lepas siap kat kaunter tu nanti, korang kena tunggu jap untuk bayar dan dapatkan resit. owh, lupa lak. kat kaunter nanti, akak tu akan tanya nak buat berapa lama, 2tahun=RM100, 5tahun=RM300. ikut korang la nak berapa lama. ahaks. nanti ada pegawai akan panggil nama korang untuk buat pembayaran dan bagi resit. dan semestinya tunggu sejam untuk ambil passport anda yang telah siap seperti ini~

TADAAA!!!

kepada rakan rakan AP226 JAN2011
selamat membuat passport anda. 
di PKNS, tingkat 2.
ahaks~

5 comments:

weebit bear said...

im..wat passport mau bcuti mne...waaa~

weebit bear said...

im,nk ikot berjalan boley????

cik Im said...

ain: mahu ke korea..ahaha~ bkn bcuti trip blaja tapi cam biasa la, menyelam sambil minum sirap limau la.... jom2..hehehe~

sekamar rindu said...

salam..


boleh pergi ke luar negara la ni..

**follow ur blog..****38

cik Im said...

hihihi~ tu la..boleh keluar negara for the 1st time la ni..:D

tq following me.. :D
do keep in touch ya!