Entry Kekal

Ku takkan bisa menjadi lebih dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji akan masih mcuba untuk memujuk hatimu mencintai aku
Kerna semua yang ada hanyalah untukmu

:: saya ::

My photo
i just wanna be me; Aimi

Sunday, August 29, 2010

what is your personality?

jom kita cek personaliti ngan BIG 5 PERSONALITY MODEL.( hehe~esemen.)

tau tak?tau tak?tau tak ape tu big 5 personality model? tau? meh cite sikit..hehe~ tak tau? jom kite kaji sama-sama.

ok, mula-mula kite kena tau ape tu big 5?ape tuh??




kebanyakan psychologist setuju yang personaliti leh dan boleh susun-susun ikut hiraki (can be organized in a hierarchy.hahahaha~) tau. so,dalam big 5 ni dia kategorikan 5 sifat-sifat manusia secara general. kira dia amik top 5 dari personaliti hiraki tadi tu.

big 5 :

  1. Extraversion - the tendency to experience positive emotional states and feel good about oneself and the world around one; a.k.a positive affectivity. tak paham?? pandangan positive pasal semua mende sekeliling.(+/- camtu la)
  2. Neuroticsm - the tendency to experience negative emotional states and view oneself and the world around one negatively; a.k.a negative affectivity. ni contra daripada extraversion.
  3. Agreeableness - tendency to get along well with others. mesti korang paham kan..hehe~
  4. Conscientiousness - the extent to which a person is careful, scrupulous and persevering.
  5. Openness to experience - the extent to which a person is original, has broad interests, and is willing to take risks.
EXTRAVERSION

orang-orang yang tinggi skala Extraversion ni dipanggil extravert. bukan yang panggil cam "eh..eh..extravert, jom gi bersosial" bukan. bukan. bukan. extravert ni dia pandai bersosial. bukan cam sial tu. kira dia pandai bergaul. friendly gitu.

kalau yang skala extraversion dia low, orang panggil dia introvert. vise versa la dari extravert. dalam buku ni cakap, orang-orang introverts ni dia selalunya berjaya dalam apa-apa pun kerja.


NEUROTICSM

neuroticm ni terbalik dari extraversion kan. so, dia ni selalu komplen semua la mende-mende. tapi untuk yang high scale of neuroticsm ni dia selalu tak puas hati pasal diri sendiri. maksudnya, dia selalu rasa performance dia tak cukup bagus.

AGREEABLENESS

Orang-orang yang tinggi agreeableness ni dia leh get along well dengan orang lain. dia ni ada perasaan sayang orang, baik. kalau yang skala dia rendah, dia ni kadang-kadang nampak rude, susah nak berunding, *__*

CONSCIENTIOUSNESS

ni senang cikit. yang tinggi scale dia, orangnya skema. :D

OPENNESS TO EXPERIENCE

ni orang-orang kreatif. selalu kalau kat tempat kerja yang memerlukan daya kreativiti, orang-orang yang ada sifat ni yang tinggi amat laaah sesuai.


kalau korang nak wat test, korang kelik sini.

jadi, korang golongan yang mane? :D





2 comments:

lily_i-me said...

wow! ni ayat2 bertaraf phd ni.. tak paham den.. hehe

~e f f m i a ~ said...

ampess btl la lily ni..
hahahaha~ni ayt buku mmg la cmtu..
klu ayt ak cm ni..pergh~ hebat la ak..