Entry Kekal

Ku takkan bisa menjadi lebih dari apa yang terdaya
Namun ku tetap berjanji akan masih mcuba untuk memujuk hatimu mencintai aku
Kerna semua yang ada hanyalah untukmu

:: saya ::

My photo
i just wanna be me; Aimi

Saturday, October 1, 2011

tak dan nak bersangka baik la hai....

mode: sedih gile.

hai tak tahu la kenapa.
saya ni nampak macam lemah sangat ke?
kenapa semua orang nak under estimate saya?
kenapa?
hari tu pasal ni hari ni kamu pula.

ye tau la saya dah habis belajar almost 3-4month
dan masih lagi tak bekerja.
bukannya saya tak nak kerja.
macam macam cara dah buat.
bak kata imah,
dah 200% dah berusaha.
tapi masih lagi belum berjaya.
so nak salahkan siapa?
takdir? Allah yang menentukan corak kehidupan setiap hambanya.
saya dah berusaha. berdoa siang malam pagi petang.
5kali sehari wajib.
sebelum tidur pun doa, bangun tidur pun doa.
berpuluh puluh eh bukan.
dah beratus ratus resume dah hantar.
via email, via post
follow up pun buat gak even bukan semua application tapi ada gak buat.
dah gi career fair lagi.
send resume sana sini.
tapi tak dapat.
interview pun tak de.
so salah siapa???

tu semua rezeki kan?
dah tu kenapa kamu still nak claim saya tak berusaha?
ingat saya tak ada perasaan ke?
kamu tak tahu saya tertekan.
kawan kawan seangkatan kebanyakan nya dah kerja.
saya belum.
ingat saya boleh rasa tenang ke?
ingat saya dok goyang punggung je ke kat rumah ni?

kamu tak rasa apa yang saya rasa.
sebab,
kamu grad, kamu terus sambung kerja dengan company tempat kamu prakticle.
bos kamu baik dengan kamu.
lepas tu, kamu apply sana sini 
semua dapat gi interview.
even kadang kadang kamu rasa kamu bagus gile,
tak boleh kena tegur, 
kamu berhenti kerja,
kamu apply lagi kerja lain, 
dan Allah beri kamu kerja.
rezeki kamu cepat.
betuah.
tapi tak bermaksud kamu boleh judge orang sesuka hati.
sebab tu saya cakap.
kamu tak rasa betapa tertekannya orang yang berusaha mencari tapi apa yang di cari tak dapat.

bukan saya tak boleh terima teguran.
tapi apa perasaan kalau kita dah bersusah payah berusaha kesana kemari,
tapi orang cakap kita mengharap rezeki datang bergolek.
kalau ye saya duduk kat rumah ni tanpa sebarang usaha tak ada nye saya nak terasa.

seriously, makin hari kamu sangat menyakitkan hati.

4 comments:

dhiyakira said...

im setuju sgt ngan entry ni..bosan tau x org tnye npe xkje buknnye kte xmntk an...tuhan tu tau mne yg terbek germ je kdg2

cik Im said...

tau xpe..
dorg sesedap rasa je ckp kite xnk keje..dorg igt sng ke dpt keje ni? semua nk yg ada pengalaman.
klu laa pengalaman tu boleh beli, 3taun pengalama dorg jual rm2000 pn im sanggup beli tau..

Atiqah Ahmad said...

no worries dear. setiap apa yang berlaku ada hikmah. ALLAH da sediakan jalan yang terbaik untuk kita. teruskan usaha, banyakkan doa. insyaALLAH the day will come.

namo stress2 ok. :)

cik Im said...

tu la..ak sntiasa bfikiran positif.
slalu ckp kt diri sdr, klu ak xdpt job tu mgkin tu bkn yg terbaik utk ak..

tp sakit hati bile org ckp ak xberusaha. ak ni just mharap mende dtg bgolek. sp yg xnk keje..klu xnk keje, xde ak ssh2 blaja lama2. bek lps spm ak pilih sape nk kawen ngan ak. sonang.